De Witte Berg

De watertoren, stadpomp en stadsputten

Het is tegenwoordig heel gewoon dat er naar keuze warm of koud water uit de kraan komt en de meeste gebouwen centrale verwarming hebben. Toch is het nog niet zo lang geleden dat na veel discussies en overleg Ootmarsum en omgeving werd aangesloten op het waterleidingnet. Voordien haalden de inwoners hun water voor huishoudelijk gebruik uit pompen en putten, maar ook uit de vele beken en de vaak vervuilde grachten en vijvers. Het water van de grachten werd gebruikt voor het wassen en spoelen van kleding en andere stoffen, maar er werd ook afval in gestort.

 
 

Bij de watertoren bevind zich tevens:

  • Tijdslijn van de historie van de Kuiperberg d.m.v. de educatieve muur.

De glazen panelen in de muur op de top van de berg beelden een archeologische tijdlijn uit. De historie gaat terug naar 35 miljoen jaar geleden, toen Twente nog in een ondiepe zee lag, waar grote haaien in zwommen. De baksteenfabriek van B.J. Scholten en de fabriek waar fosforietknollen werden gedolven in de eerste wereldoorlog zijn terug te zien in het monument. 

  • De oriënteertafel

De top van de Kuiperberg is maar liefst 71 meter hoog. Bij helder weer geniet je van een prachtig uitzicht tot ver in Twente. Al in 1926 is hier een oriënteertafel geplaatst.

vanaf de oriënteertafel zijn grote delen van Twente en het Duitse grensgebied te zien; steden als Oldenzaal, Enschede en Hengelo maar ook het kasteel in Bentheim.

  • het monument van Willem Wilmink

Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 in Enschede geboren. Hij groeide uit tot een zeer bekende schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar, waarbij zijn Twentse achtergrond altijd sterk naar voren kwam. Als kind heeft hij in de oorlog bij de Kuiperberg gewoond. Zijn belevenissen daar werden ook vaak omschreven in zijn verhalen en gedichten.

  • Joodse begraafplaats

Rond 1786 werd de joodse begraafplaats op de Kuiperberg, aan de Almelose Straatweg, in gebruik genomen. De oudste bewaarde grafsteen dateert uit 1814, terwijl de meest recente in 1928 geplaatst werd.

In 1924 hield de joodse gemeente van Ootmarsum op te bestaan en werd bij die van Oldenzaal gevoegd. 

 

Bekijk vergelijkbare faciliteiten