De Witte Berg

Oriënteertafel

De top van de Kuiperberg is maar liefst 71 meter hoog. Bij helder weer geniet je van een prachtig uitzicht tot ver in Twente. Al in 1926 is hier een oriënteertafel geplaatst.

Vanaf de oriënteertafel zijn grote delen van Twente en het Duitse grensgebied te zien; steden als Oldenzaal, Enschede en Hengelo maar ook het kasteel in Bentheim.

 

Bij de Oriënteertafel bevind zich tevens:

  • het monument van Willem Wilmink

Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 in Enschede geboren. Hij groeide uit tot een zeer bekende schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar, waarbij zijn Twentse achtergrond altijd sterk naar voren kwam. Als kind heeft hij in de oorlog bij de Kuiperberg gewoond. Zijn belevenissen daar werden ook vaak omschreven in zijn verhalen en gedichten.

 

  • Joodse begraafplaats

Rond 1786 werd de joodse begraafplaats op de Kuiperberg, aan de Almelose Straatweg, in gebruik genomen. De oudste bewaarde grafsteen dateert uit 1814, terwijl de meest recente in 1928 geplaatst werd.

In 1924 hield de joodse gemeente van Ootmarsum op te bestaan en werd bij die van Oldenzaal gevoegd. 

In december 2001 werd in de Kloosterstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan de joodse inwoners van Ootmarsum die tijdens de oorlog zijn omgebracht. In het monument zijn een plaquette met namen en de gevelsteen van de voormalige synagoge verwerkt.
 

  • De watertoren

De watertoren is een monument en een belangrijk deel van de stadgeschiedenis van Ootmarsum. De toren heeft een hoogte van 9.05 meter, is gebouwd in 1934 en staat op de Kuiperberg. Met de bouw van de watertoren kwam in Ootmarsum een eind aan de tijd dat de mensen het water uit putten en pompen moesten halen.

 

  • Tijdslijn van de historie van de Kuiperberg d.m.v. de educatieve muur.

De glazen panelen in de muur op de top van de berg beelden een archeologische tijdlijn uit. De historie gaat terug naar 35 miljoen jaar geleden, toen Twente nog in een ondiepe zee lag, waar grote haaien in zwommen. De baksteenfabriek van B.J. Scholten en de fabriek waar fosforietknollen werden gedolven in de eerste wereldoorlog zijn terug te zien in het monument. 

 

Bekijk vergelijkbare faciliteiten